LACRIMI DE MAMĂ

Ori de cate ori am puţin timp, obişnuiesc să mi-l petrec la mânăstiri. Iubesc mânăstirile si bisericile. Acolo îl simt pe Dumnezeu aproape mai ales când sunt doar eu singură în biserică sau mânăstire. Rugaciunile mele sunt atăt de penibile încât mă feresc să mă audă cineva rugându-mă. Nu ştiu să-l laud pe Dumnezeu, pentru că mi se par sărace cuvintele si prea false pentru a le folosi în aşa fel încât să mă creadă, iar despre mine nu-mi vine să spun “ajută-ma, Doamne, pe mine ticaloasa” -cum aud că se mai foloseşte în rugaciuni,  pentru că nu mă ştiu ticăloasă. Incă nu i-am spus bancuri Lui Dumnezeu, deşi cred că i-ar plăcea o astfel de credincioasă, dar l-am rugat, odată să facă cinste cu o cafea si la biserica de pe Muntele Tabor am primit, de la maicuţe, o cafea, semn că mi-a ascultat ruga. Mai nou, îmi plac cimitirele. Imi place linistea mormântală de acolo, simt că multe taine sunt îngropate acolo şi multe cuvinte nespuse s-au îmbrăcat în tacere iar muţenia lor planează peste cruci şi morminte. Duminica trecută am dus pe cineva la cimitir într-o altă localitate. Stăteam rezemată de masina, lângă gardul cimitirului, să respir aerul curat al câmpului din preajmă. Dincolo de gard o bărtânică îmbrăcată în veşminte negre, scormonea cu mâinile goale pământul de pe un mormânt. Zdrobea în pumni bulgarii de pământ întărit, borborosind rugăciuni iar din varful nasului îi picurau ritmic broboane de lacrimi. Citesc pe cruce şi reţin doar că, odihnitul în Domnul, a părăsit-o în 1985. Nu o întreb nimic deşi ne desparte doar gardul. Îi respect truda mâinilor, trăirea gândurilor şi durerea sufletului. Se opreşte din când în când să-şi şteargă ochii şi să ofteze adânc. Mai mângâie, cu mâna trudită de ani, fotografia tânărului bărbat de pe crucea de marmoră. Nu se opreşte din plâns şi udă cu lacrimile sale fiecare panseluţă ce o plantează. Potrivirea coroanei din flori de pai, pe cruce, îi dă mult de lucru. Ba acoperea fotografia…… daca o da mai încolo, acoperea scrisul,…… dacă o ridica prea sus nu sta drept……. de o punea mai jos, nu se vede coroana  aşa cum dorea ea. Se îndepărtează mergând cu spatele să vadă cum i-a ieşit primenirea mormântului. Ceva nu e bine, ceva nu-i place. Mai atinge, cu mâna tremurândă, fiecare floare, sterge cu palma soclul de ciment îndepărtând resturi de pământ, mai mişcă, într-o parte şi-n alta, coroana ca să-i găsească locul perfect. Borborosind neâncetat rugăciuni, aprinde candele binecuvântând-o pe fiecare cu lacrimile sale. Le gaseşte greu locuri cât mai speciale pe mormânt. Cu mâinile împreunate a rugăciune, cade în genunchi şi cu fruntea pe mormânt rosteşte, printre suspine, Tatăl Nostru. Mă închid in maşină abia stăpânindu-mi lacrimile. O văd prin oglindă cum îmbrăţişează crucea şi-şi lipeşte fruntea de fotografie strigăndu-şi durerea a neputinţă: PUIUL MAMII……!!!!

 

Anunțuri

Autor: clipederaidiniadulmeu

Sunt picătură de lumină şi mă scurg din geana unui înger fără aripi, mă scufund în focul iadului pentru a mă evapora şi mă ridic la cer să primesc binecuvantarea divină printr-o caldă ploaie de vară şi cobor apoi pe pământ pentru a săruta clipe de rai. Cred în puterea mâinilor mele,a sufletului curat şi a iubirii aproapelui. Cred în curaj şi verticalitate,în zâmbet, în sinceritate şi devotament, în ajutor, în compasiune şi omenie. Si da, cred cu tărie în puterea minţii mele.

2 gânduri despre „LACRIMI DE MAMĂ”

 1. Da,interesant si frumos nu am stiut de acest locusor si iti multumesc!
  In fata lui Dumnezeu,ori EL nu are nevoie de cuvinte mestesugite ci doar sincere,curate,din inima pornite… ❤
  Imi plac si mie manastirile si bisericile si ori de cate ori am,avem ocazia pornim catre ele..Acolo,e linistea si parca doar acolo ,tainic,ma intalnesc cu mine…imi adun gandurile si mi le ordonez,ma incarc cu en pozitiva ,benefica pentru intreaga saptamana.
  O zi minunata !
  O zi de marti binecuvantata !

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s