PE POTECI ÎN MARAMUREŞ

După venirea din concediu, eu şi Mariana, analizăm eşecul şi tragem concluzii, ne punem întrebări, ne exprimăm regretul că, “noi fete deştepte” am făcut harcea-parcea dintr-o ocazie de care alţii ar fi profitat din plin.

Cum nu suntem prea păguboase, ne punem pe corectat greşeli şi ne propunem să stergem ratările concediului cu drumeţii mai scurte în care să ne încărcăm bateriile.

 Zis şi facut.

Prima plimbăreală ne-o propunem pe-aci pe-aproape, ţinta finala fiind Mânăstirea Bârsana din Maramureş.

O luăm catinel prin Ţara Oaşului în care vestita Certeze ne demonstrează încă  o dată că este polul construcţiilor şi ajungem la concluzia  că oşanul după ce termină o casă, o strică şi face alta ca să aibă treabă toată viaţa.

Deci, mergem la mânăstire. Mai în şoaptă vă spun că o duc pe Mariana la o curaţare spirituală, că scoate asta nişte “perle”, la nervi, mai des de cum respiră.

Mariana se aprinde repede ,se descarcă cu năduf, îşi stinge focul la fel de repede şi zâmbeşte inocent ca după o rugăciune. Cu toate acestea, Mariana mi-e tare dragă. Are mai multe calităţi dar una o spală de toate păcatele: este extrem de corectă! După mai multe opriri prin frumuseţile naturale ale Ţarii Oaşului, poposim la Cimitirul Vesel de la Săpânţa şi la Mânăstirea Peri.

Deştepţi săpânţenii, ştiu cum să se declare unici în lume.

Cimitirul Vesel, cu care ne fălim noi toţi românii nu doar săpânţenii, iar mai nou Mânăstirea Peri fiind cea mai înaltă construcţie din lemn.

Am văzut un indicator care ne trimitea la un lac cu cea mai pură apă din lume.

După umila-mi părere cred că albastrul de Voroneţ va fi încurând detronat de albastrul de Săpânţa pentru că azuriul e predominant în picturile specifice zonei.

Dar mai bine tac……să nu le dau idei.

Ne continuăm drumul încet fără grabă că doar ne ajunge sfârşitul de săptămână să parcurgem cei doua sute cincizeci de km, dus întors, pe care ni-i propusesem.

Ne clătim ochii admirând peisaje, construcţii noi şi vechi, mai ales vechi, casuţe de lemn cu acoperişuri dantelate din sindrilă ce fac legatura între cer şi pământ, preacunoscutele porţi maramureşene a căror scârţâit de ţâţâni sună a spovedanie şi-ţi deschid drumul spre rai dar şi coloritul arămiu al toamnei.

Şi uite aşa după ce ne curăţăm de păcate şi ne încărcăm de poezie ne apare în drum o creatură de om ce bătea cu duşmanie un cal înhămat la o căruţă.

Nu pot să spun ce-a fost la gura mea şi a Marianei.

Geamuri deschise, claxon ce a scos oamenii din case, strigăte de femei turbate (de  noi este vorba), l-au determinat pe “defectul ăla de creaţie” să urle de s-a speriat calul de el mai dihai ca de bici.

Încă o dată aduc o justificare a faptului că Dumnezeu a îngaduit să fiu cu handicap. Cred că s-a temut să nu curăţ lumea de astfel de “uscăciuni umane”.

Tăcem, tăcem amândouă şi ajungem, în sfârşit, la Mânăstirea Bârsana, pe valea Izei, un ţinut de legendă a sufletului românesc.

Îi promisesem Marianei, de mai multă vreme, că o voi lua cu mine într-un loc binecuvântat, o buză de rai unde trăitorii acestor vremuri pot să atingă dumnezeirea. Acolo la Bârsana, rugăciunea urcă pe şindrilă şi astfel maramureşenii au născocit grăirea cu Dumnezeu, prin lemn.

În amurgul serii, toaca bătută de o măicuţă, sparge liniştea sanctuarului de lemn şi-ntr-o armonie perfecta cu bătaia clopotului ne cheamă la taifas cu Dumnezeu într-o rugă de seară.

Rămânem la Bârsana trei zile cu dimineţi şi seri reci, cu zile liniştite, cu telefoane mute în lipsă de semnal, cu nopţi lungi numai bune pentru meditaţie.

Ne întoarcem acasă pe un alt traseu dorind să-i arăt Marianei şi alte frumuseţi ale Maramureşului.

Ca o binecuvântare, ca o împărtăşanie a curăţirii sufletului ne iese în cale un măgăruş blănd ce ne urează să ne fie primite rugile lăsate la mânăstiri şi drum bun spre casă.

 

Anunțuri

Autor: clipederaidiniadulmeu

Sunt picătură de lumină şi mă scurg din geana unui înger fără aripi, mă scufund în focul iadului pentru a mă evapora şi mă ridic la cer să primesc binecuvantarea divină printr-o caldă ploaie de vară şi cobor apoi pe pământ pentru a săruta clipe de rai. Cred în puterea mâinilor mele,a sufletului curat şi a iubirii aproapelui. Cred în curaj şi verticalitate,în zâmbet, în sinceritate şi devotament, în ajutor, în compasiune şi omenie. Si da, cred cu tărie în puterea minţii mele.

3 gânduri despre „PE POTECI ÎN MARAMUREŞ”

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s