NUMAI DE PE GOLGOTA SE POATE VEDEA RAIUL

69377.jpg

De câteva săptămâni, eu şi colega mea, Mariana, (mai mult ea decât mine, pentru că eu am obosit să mai am eşecuri), am căutat persoane cu dizabilităţi doritoare de angajare. Un agent economic ne-a solicitat să-i recomandăm  unsprezece persoane cu nevoi speciale cărora sunt dispuşi să le ofere locuri de muncă.

Vin reprezentanţii angajatorilor euforici.- Noi suntem serioşi doamnă, chiar vrem să ajutam, chiar ne dorim în rândul nostru să primim colegi ca dumneavoastră (după chipul şi asemănarea Crinei şi a Marianei- îmi spun în gând).  Sunt oameni pentru care un întreg aeroport e prea îngust pentru cât de rotunde sunt mesajele lor, Nu mai au loc. Nici în căsuța emailului, nici în telefon, nici pe pereți, nici în discursurile ţinute mai mult sau mai puţin în grăirea  feisbucească, prin care încearcă să convingă că braţele lor sunt dechise la trei sute şaizeci de grade să primească handicapaţi în rândurile lor.

Mariana e în flăcări de bucurie. Pe mine mă lasă rece.

Fac un efort de a posta anunţul de recrutare pe câteva siteuri de socializare, de unde persoanele cu dizabilităţi doritoare, puteau să ia cunoştinţă de această ofertă. Mariana nu-şi mai încăpea în piele de nerăbdare de a înregistra primii căutători de locuri de muncă. Eu m-am bucurat de câteva likeuri la postări, deşi nu erau scrise în versuri. Mariana a avut mai mult noroc, făcând săpături cu telefonul.

O ascult pe Mariana cerându-le informaţii despre datele personale, adrese, studii. La studii conversaţiile sunt lungi şi anevoioase: Colegiul X, Universitatea Y, Facultatea Z, alta Facultate Z1, Master A,B,C,D,etc. În finalul canversaţiei, telefonul fiind pe speaker, aud: – staţi puţin să vi-o dau pe MAMA.

Într-o dimineaţă îmi intră în birou un tânăr fără o mână, înşurubat de piuliţa MAMA. Un bărbat în toată firea, tânăr, înalt, subţirel, dar pentru care vorbea MAMA. Ea ştia ce poate să facă băiatul ei, dar mai alers ce nu poate să facă.

Dupa ce toate informaţiile  despre doritorii de locuri de muncă, precum şi că aceştia aparţin unor MAME, au ajuns la conducerea agentului economic, eşecul a fost mai mult decât fulminant. Locurile vacante în acea instituţie erau de:  ingineri hzxfbcrindhrul.

 Nu ştiu ce mi-a fost mai greu de rumegat în toată această perioadă: eşecul avut cu angajatorul sau nemulţumirea ce mă macină privind tinerii cu dizabilităţi fără personalitate.

Angajatorii ar trebui să ştie că este dureros să dai speranţe unor oameni  ce şi-au consumat povești în locuri întunecoase și în spatele draperiilor grele si apoi  vine cineva și vrea să scrie pe cer: “noi împlinim dorinţele din lungile tale rugi”

 Apoi tinerii cu dizabilităţi aş vrea să ştie că sunt subiectivă până la rădăcina părului. Că sunt de partea lor cu inima, cu ochii, cu sufletul, cu plămânii, cu rărunchii, cu fiecare por din dotare.  Viaţa , nu ne serveşte numai prăjiturele şi lugu lugu, ci ne mai altoieşte câte una după ceafă să ne trezim din visare. Doamne, câte resurse are omul să treacă peste toate, numai să-şi dorească! Fericirea se ţine în propriul suflet, nu în sufletele altora.  Mamele calculează cu atenție ce nuanță de verde are iarba pe care calca puiul său,  uitând că, mai devreme sau mai târziu, îi vor apărea şi bolovani în cale, peste care va trebui să treacă singur. Dacă atunci când construim vom asculta părerile tuturor, acoperişul nu va mai fi pus. Când apa este prea limpede, acolo nu se găsesc peşti. Mama doarme cu odorul la piept,  dar au visuri diferite. Le doresc să aibă  privirea celui care a trecut prin multe, şi zâmbetul celui care le-a depăşit pe toate!

Reclame

Autor: clipederaidiniadulmeu

Sunt picătură de lumină şi mă scurg din geana unui înger fără aripi, mă scufund în focul iadului pentru a mă evapora şi mă ridic la cer să primesc binecuvantarea divină printr-o caldă ploaie de vară şi cobor apoi pe pământ pentru a săruta clipe de rai. Cred în puterea mâinilor mele,a sufletului curat şi a iubirii aproapelui. Cred în curaj şi verticalitate,în zâmbet, în sinceritate şi devotament, în ajutor, în compasiune şi omenie. Si da, cred cu tărie în puterea minţii mele.

18 gânduri despre „NUMAI DE PE GOLGOTA SE POATE VEDEA RAIUL”

 1. Cata dreptate ai !!!Majoritatii celor cu dizabilitati, le sunt introduse in creier cate un surub cu ,, stai bland ca nu poti ”.Si daca in drumul or intalnesc bolovani ,putini sunt cei care reusesc sa indeparteze surubul , sa treaca peste si sa viseze .

  Apreciat de 1 persoană

 2. Sa vezi cand aceste mame ajung soacre (unele) in ce se transforma!
  Dar ce sa mai spun ca alte asemenea mame si pe cei sanatosi ii fac sa se simta handi.
  Uff, dependenta asta exagerata si cand trebuie, dar mai ales cand nu trebuie, ce ravagii face!

  Apreciat de 1 persoană

   1. Chiar discutam ieri cu sotia unui prieten nevazator despre ce grozavii mai face soacra-sa si cred ca le „bate” detasat pe cele mai afurisite soacre din lume cand e vorba de puiul mamei. Doar pentru ca acum lumea lui e mult mai mare si nu se mai invarte doar in jurul mamei. Om realizat, independent, iubit, nimic din toate astea nu conteaza.

    Apreciat de 1 persoană

 3. Dacă și în rândul persoanelor fără dizabilități vedem cum unii părinți preferă să-și întrețină odraslele, în loc să-i împingă din spate spre libertate, ce să ne mai mirăm de mamele care au sub aripă copii cu anumite deficiențe. Preferă să-i aibă mereu alături, mulțumindu-se cu îndemnizațiile oferite de stat și compromițându-le astfel viitorul.
  Duminică luminoasă, Crinuță!

  Apreciat de 2 persoane

  1. Nu stiu daca parintii sunt acaparabili sau tinerii se complac in situatie. Oricum cand vezi un tanar ca ultimul cuvant este „vorbiti cu mama”, el care are doua facultati si …nu stiu cate mastere la ce te astepti de la el? Ma intreb iar, daca un parinte care si-a perindat odrala prin atatea institutii de invatamant investind bani grei pentru diplome, ca aici nu vorbim despre pregatire, ce parere au despre propriul efort? Ei, dar inca sunt multe intrebari care ar trebui puse. O duminica faina, Petrica!

   Apreciat de 1 persoană

 4. Da, guvernul actual si-a inchipuit ca toti agentii economici vor „inventa” locuri de munca pentru persoane cu diverse dizabilitati, si au „anulat „posibilitatea de-a cumpara de la UNITATI PROTEJATE diverse produse. Au considerat ca „munca de birou” a celor care faceau intermedieri nu este potrivita pentru cei putini, care chear vor sa muneaca ceva. Poate, poate…vor reveni la vechea organizare si vor anula OG 60/2017.
  EU mai sper….

  Apreciat de 1 persoană

 5. Da, ai dreptate când spui despre dependență. Din păcate, uneori părinții nu realizează că își „handicapează” copiii (chiar și pe cei așa-zis normali) tocmai prin excesul de grijă sau….de fapt, posesivitate!!!

  La cei cu dizabilități, însă, e și o mare durere la mijloc, Crina. (Tu știi mai bine, de altfel, despre asemenea dureri). Aici n-aș condamna atât de aspru părinții grijulii…doar pt grija lor!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Am admirat întodeauna o familie care a ocrotit pesoana cu dizabilităţi. De aici şi până a nu o lăsa să-şi decidă singură soarta, ar trebui să fie cale lungă. Acum sunt tineri cu „n” facultăţi şi mastere şi merg la un interviu cu mama de mână şi nu doar până la uşă. Mama, care poate nu are nici liceul, negociază cu angajatorul. În acel moment îi şterge toată credibilitatea. Un angajator are nevoie de oameni care să lucreze, odată ce au ataşat CV-lui un biblioraft de diplome. Cred că şi aici ar trebui să fie mai atenţi, părinţii. Acum cu formele de învăţământ particulare , nu coincid în mod real, competenţele obţinute cu diplomele. Aici nu mă refer neapărat doar la persoanele cu dizabilităţi.

   Apreciat de 1 persoană

 6. Foarte la obiect si adevar in postarea ta. Asta-i problema noastra a romanilor , majoritatea nu pentru ca nu au fost lasati sa-si formeze personalitate de catre grijuliile maicute ci asa sunt ei de felul lor. Lipsa asumarii, a verticalitatii duce catre dependenta si comoditate.

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.